onsdag 31 december 2008

INTERVJU MED NANNE BERGSTRAND

Lagom till nyår fick vi på redaktionen en intervju med Nanne Bergstrand. Efter ett hektiskt men framgångsrikt år stod så till slut Kalmar FF som SM-mästare. 1918 bildas Kalmars Idrottssällskap genom en ihopsammanslagning med klubbar i Kalmarområdet men 1927 byter man namn till dagens Kalmar FF. Kalmar FF har tre cupguld, 1980/81, 1986/87 och 2007. Man har dock fått vänta på sitt första SM-guld - 81 år efter namnbytet till Kalmar FF tog man det efterlängtade SM-guldet med en "Markarydspåg" vid rodret. Hemmaarenan är Fredriksskans där publikrekordet är 15 093 mot Malmö FF den 4 sept 1949.
Här följer intervjun med Kalmars guldtränare Nanne Bergstrand:


1. Grattis till SM-guldet, något som var inräknat som "internt mål" i klubben?
Tack för det. Vi jobbar inte med några resultatmål längre. Du skall helst kunna styra över dina mål. Därför jobbar vi med prestationsmål istället.

2. Grattis till årets tränare och årets ledare (TT-pris), något Du trodde på inför galan och utmärkelsen?
Årets tränare brukar bli den tränaren, vars lag vinner allsvenskan. Årets ledare känns som ett ändå mer hedersvärt pris.

3. När kände Du att nu blir det guld och varför var det just Kalmar som tog guld i år?
Riktigt säker var jag inte förrän en bit in i andra halvlek (i sista matchen), det kan hända mycket överraskande i fotbollens värld. Att vi tog guldet berodde på att vi hade den högsta lägstanivån, ingen förlust med mer än uddamålet. Dessutom att vi gjorde oerhört mycket mål genom vårt anfallsspel. 70 st är riktigt bra.

4. Vad har varit de viktigaste bitarna Ni har jobbat med under Din period i KFF? (Perioden efter Ditt sabbatsår)
Vi började första året i allsvenskan att bygga upp ett bra försvarsspel. Det gäller att bygga ett hus från grunden. Sedan har vi succesivt utvecklat ett bra anfallsspel. Detta ihop med mental träning för att skapa tillit till framgång.

5. Hur känner Du inför nästa säsong? Spelarförluster kontra nyförvärv!
I dagsläget är detta inte klart. Generellt så får vi bygga nya lag varje säsong, eftersom vi inte har de resurser som behövs för att behålla spelare som slår igenom.

6. Hur ser det ut i truppen hos Er - är det heltidsproffs eller är det mixat?
Alla har Kalmar FF som sin huvudsarbetsgivare, däremot uppmuntrar vi spelarna att jobba deltid eller studera. Det beror på att de gör vinster med det i sin personlighetsutveckling. Vilket de har också nytta av på planen.

7. Det har väl nu blivit klart med Kalmar Arena, finns där någon skiss eller projektet är än så länge helt nytt och hur känner truppen inför en ny arena?
Det finns färdiga ritningar på arenan. Den arenan ger en stark framtidstro i hela föreningen.

8. Vilket är Ditt största ögonblick som tränare och även spelare?
Som tränare är det givetvis SM-guldet, men också när vi slog ut Inter och kvalificerade oss till Champions League med HIF. Sedan kommer jag ihåg med välbehag 1987 med MIF, då vi gick upp i näst högsta serien samtidigt som vi tog oss till kvartsfinal i Sv.Cupen.

9. Trivs Du med uppmärksamheten Du fått efter guldet eller det bekommer Dig inte?
Det är en del av det här jobbet. Oftast är det bara trevligt.

10. Hur känner Du inför eventuellt ett förbundskaptensjobb? Är det något som lockar? (Svenska landslaget)
Fördelen att vara förbundskapten är att du vet vilka spelare du har över tid. Inga kan bli sålda. Nackdelen är att du träffar spelarna så lite. Det får jag ta ställning till om den dagen kommer. Just nu har vi en förbundskapten som gjort fantastiska resultat med ett litet fotbollsland.

11. Är det här Markaryds IF:s första SM-guld som tränare genom tiderna?
Ja, jag vet inga mer som tagit SM-guld. Men jag hoppas det blir fler.

12. Om vi tänker lite längre framåt, skulle det locka med att komma "hem" till Markaryd och träna MIF eller ingå i organisationen? Eller Du har slagit Dig till ro i Kalmar?
Man skall aldrig säga aldrig.

13. Slutligen, hur och var firar Du jul och nyår?
Jag firar på Öland, en trivsam plats.

Jag önskar alla i MIF lycka till och ett Gott Nytt År. Hälsningar Nanne

Inga kommentarer: